x Active Slovenia | Kulturna ustanova Zavod za turizem in kulturo Žirovnica

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica  

Žirovnica | Gorenjska

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica
Žirovnica 14
4274  Žirovnica
T: 04 580 15 03
E: info@zirovnica.eu
W: www.zirovnica.eu


map Ogled na karti

Zavod za turizem in kulturo Žirovnica

Prešernova rojstna hiša
Hiša, v kateri se je leta 1800 rodil dr. France Prešeren, je bila zgrajena v 16. stoletju. Prvotna, deloma lesena stavba je po kasnejših pozidavah postala tipična gruntarska hiša. Veža, hiša in kamra so opremljene s pohištvom in predmeti iz časa Prešernovega življenja, prav takšna kot nekoč je še danes črna kuhinja, v nekdanji žitnici pa je urejena stalna razstava o življenju in delu pesnika.

Rojstna hiša Matije Čopa, prvega slovenskega jezikoslovca,  literarnega zgodovinarja, bibliotekarja in enega največjih evropskih učenjakov svojega časa. V hiši je na ogled spominska soba Matije Čopa in filmska predstavitev Poti kulturne dediščine Žirovnica.

Finžgarjeva rojstna hiša, po domače pri Dolencu, skupaj s kozolcem in skednjem predstavlja muzej na prostem, ki prikazuje  gradbeno in bivalno kulturo kajžarske družine konec 19. stoletja na Gorenjskem. V kletnih prostorih je urejana razstava o življenju in delu Franca Saleškega Finžgarja.

Jalnova rojstna hiša na Rodinah se nahaja tik ob cerkvi sv. Klemena. Po domače se pri hiši reče pri Mežnarju, saj je vse do konca 2. svetovne vojne služila kot mežnarija. Po vojni je bila nacionalizirana in leta 1954 jo je Janez Jalen odkupil od države. Danes se hiša deli na muzejski in stanovanjski del, v katerem živi pisateljev pranečak in  skrbnik njegove obsežne zapuščine. Muzejski prostori obsegajo vežo, črno kuhinjo, hišo in kamro, ki je preurejena v Jalnovo delovno sobo.

SKi FunFon

Vremenska napoved

30. 12. 30. 12. 30. 12.

POP
°Cm/s

POP
°Cm/s

POP
°Cm/s


Odpiralni čas

Prešernova rojstna hiša
torek - petek: 9.00 – 16.00   
sobota, nedelja: 10.00 – 17.00,
ob ponedeljkih in praznikih - 1. 11., 25. 12., 26. 12 in 31. 12. do 3.1. - je hiša zaprta

Čopova rojstna hiša
ponedeljek – petek od 8.00  do 11.00 in od 12.00 do 15.00
sobota, nedelja: po dogovoru

Finžgarjeva rojstna hiša
po dogovoru

Jalnova rojstna hiša
po dogovoru

Active Slovenia © 2015.