x Active Slovenia | Kulturna ustanova Muzej na prostem Rogatec

Muzej na prostem Rogatec  

Rogatec | Savinjska

Muzej na prostem Rogatec

Javni zavod za kulturo, turizem in razvoj Občine Rogatec
Pot k ribniku 6
3252  Rogatec
T: 03 818 62 00
E: tic.rogatec@siol.net
W: www.rogatec.si


map Ogled na karti

Muzej na prostem Rogatec

Javni zavod za kulturo, turizem in razvoj Občine Rogatec kot pravna oseba upravlja kulturno in športno infrastrukturo občine Rogatec ter skrbi za promocijo kulturne in naravne dediščine območja.

MUZEJ NA PROSTEM ROGATEC
V muzeju ob vznožju Donačke gore, v avtentični štajerski krajini, ohranjamo ljudsko stavbarstvo subpanonskega tipa, značilno za Obsotelje v času od 19. do sredine 20. stoletja. Jedro muzeja z originalnimi stavbami je z leti preraslo v največji slovenski muzej na prostem in kulturni spomenik državnega pomena. Leta 1997 je bil nominiran za evropski muzej leta. Bogata programska dejavnost omogoča obiskovalcu, da kulturno izročilo nekdanjih graditeljev spoznava in raziskuje ter doživi svojo lastno izkušnjo dediščine v doživljajsko učnih delavnicah Okusimo dediščino. Delavnice so na voljo za skupine po dogovoru kadarkoli, za posameznike pa brez najave in brezplačno vsak četrtek in soboto popoldne od aprila do novembra. Program Okusimo dediščino je prejel priznanje Slovenske turistične organizacije bronasti Sejalec 2010.

DVOREC STRMOL
Razvil se je iz srednjeveškega stanovanjskega stolpa, ki so ga leta 1436 Celjski Grofje podelili Jakobu Strmolskemu iz Cerkelj na Gorenjskem. V renesančnem stavbnem tkivu je ohranjena srednjeveška zasnova. Močan vpliv baroka s štukaturami, freskami in privlačno poslikavo fasad ga uvršča med pomembne fevdalne objekte na Slovenskem. Osrednji del dvorca je Občina Rogatec obnovila v letih 1996 - 2003.
Dvorcu vračajo življenjski utrip zgodbe iz preteklosti v novi preobleki: razstave in koncerti, tematska vodstva in gledališki prizori iz življenja v času baroka.

ŠPORTNI PARK ROGATEC obsega večnamensko športno dvorano s plesno dvorano in umetno plezalno steno, večnamensko igrišče z umetno travo, dva igrišča za odbojko na mivki in travnato nogometno igrišče. Nekega lepega dne povabite prijatelje, znance na nogomet, košarko, odbojko, odbojko na mivki, badminton, namizni tenis, dvoranski hokej, se preizkusite na atletskih orodjih ali v sposobnostih na plezalni steni ali v aerobiki in plesu v plesni dvorani. 

DONAČKA GORA (882 m), leži med Bočem in Macljem, ime je dobila po cerkvi sv. Donata (511 m) iz 18. stoletja, ki leži na njenem prisojnem pobočju. Donačka gora je izjemna po svoji strmi stožčasti obliki in legi ob vzhodni meji alpskega sveta. Njena posebnost je izredna pestrost razstlinstva. Na skalnih stenah in policah prisojne strani gore je v Sloveniji edino nahajališče juvanovega nestreska. Znamenitost predstavlja 27 ha velik naravni rezervat, ki je kot pragozd zavarovan od leta 1965. Štajerski Triglav, kot tudi imenujemo Donačko goro, privablja čedalje več ljubiteljev narave. Urejene planinske pohodne poti omogočajo sproščujoč pohod skozi bukov pragozd z možnostjo opazovanja zanimive botanike. Pot na vrh je prva nadelana pot v slovenskih gorah: 1853 jo je dal urediti dr.E.H. Fröhlich, upravnik in zdravnik zdravilišča v bližnji Rogaški Slatini. Razgled z vrha seže do Sljemena (HR), Gradca (A), Blatnega jezera (H), Kamniško - Savinjskih alp in Snežnika.

KONJENIŠKI KLUB STRMOL se nahaja ob pešpoti med dvorcem Strmol in Muzejem na prostem Rogatec. Ima urejene konjske hleve in klubske prostore. Nudijo vhlevitev, dnevno oskrbo in nego konj, ogled hlevov in ježo v maneži za skupine, šolo jahanja (osnovni in nadaljevalni tečaji), terensko ježo po urejenih jahalnih poteh in tabor OdkloPočitnice. Odprto po predhodnem naročilu.

SKi FunFon

Vremenska napoved

30. 12. 30. 12. 30. 12.

POP
°Cm/s

POP
°Cm/s

POP
°Cm/s


Odpiralni čas

April – oktober
Torek – nedelja: 10.00 – 18.00

Active Slovenia © 2015.