x Active Slovenia | Kulturna ustanova Anton Podbevšek Teater

Anton Podbevšek Teater  

Novo mesto | Dolenjska

Anton Podbevšek Teater

Anton Podbevšek Teater
Prešernov trg 3
8000  Novo mesto
T: 07 391 78 10
F: 07 391 78 12
E: info@antonpodbevsekteater.si
W: www.antonpodbevsekteater.si


map Ogled na karti

Anton Podbevšek Teater

Anton Podbevšek Teater (APT) je prva in najmlajša slovenska profesionalna gledališka institucija, ustanovljena in delujoča na področju Dolenjske in Bele krajine. Imenuje se po Antonu Podbevšku - prvemu slovenskemu avantgardistu in »frontmanu« umetniškega gibanja, iz katerega je zrasla prva slovenska umetniška avantgarda, imenovana »novomeška pomlad«. Ime institucije govori o aktivni ontološki usmeritvi institucije. Znotraj gledališkega polja je ta usmeritev pot in raziskava znotraj pokrajin sodobne umetnosti, usmerjena v performativne, scenske, gibalne in zvočne raziskave, povezane z refleksijo etike v polju kritike ideologije vsakdanjega življenja.

APTova je tudi strategija Brechtove predpostavke o »obliki gledališča prihodnosti«, ki govori o najmanjši možni amplitudi med »elitno« in »množično« kulturo. Ta institucionalna strategija je profil gledališkosti  APTa od pozne jeseni 2006, ko je bila v APTu izvedena prva uprizoritev.

APT je v svojem sedemletnem delovanju vzpostavil močno interakcijo s teritorijem domicila in usmerjenostjo odpiranja v mednarodne tokove.
Osnovno poslanstvo APTa je razvijanje tistih produktivnosti vizualne kulture, ki izhajajo iz gledališča kot oblike misli, antagonizmov, razcepov, alienacije, ki skozi raziskavo tvegajo in to tveganje uprizarjajo v različnih žanrskih kodih, raznovrstnih uprizoritvenih zvrsteh, ki jih siceršnja »institucionalnost« teatrskega aparata pušča zunaj, vključno z intermedijskimi diskurzi in praksami.
Te napore in drugačnost(i) je pripoznala tudi strokovna javnost.

Žanrska usmeritev APTa v mreži štirih lastnih premiernih produkcij je realizacija post-dramskega, glasbenega, plesnega in otroškega gledališča. Ker gre za programe sodobnih uprizoritvenih praks, so mnogi projekti preplet vseh štirih prvin in intermedijskih kodov.

APTova usmeritev so tudi različne praktične in programske navezave, asociacije in koprodukcije, ki mnogokrat presegajo ozko gledališko misijo. Te usmeritve so tudi epistemološke (soareje, simpoziji kot uvod ali epilog teme, ki vodi k uprizoritvi). Redno prirejanje soarej in simpozijev o sodobni umetnosti in umetniških paradigmah so notranji pogoj oblike gledališča APT. V teh okvirih APT prvenstveno sodeluje z Društvom za teoretsko psihoanalizo, uredništvom knjižne zbirke Studia humanitatis, s člani znanstvenoraziskovalnega centra SAZU.

Tematska usmeritev  APTa ohranja »navzkrižje« estetske horizontale (miti, pravljice, filmski scenariji, romani, novele, opere, drame, performativna izhodišča) in etične vertikale, ki jih prinašajo vprašanja med kolektivnim in osebnim, med moralo in etiko, med kulturo in barbarstvom, med masko (ideologije) in razredno borbo. Dediščina Artuadove misli o »totalnem gledališču« je APTova dosledna raziskovalna drža do »avtonomij«, ki se odvijajo kot tvegane in radikalne uprizoritve »stanj« med igralno in gledalno površino. 

SKi FunFon

Vremenska napoved

30. 12. 30. 12. 30. 12.

POP
°Cm/s

POP
°Cm/s

POP
°Cm/s


Odpiralni čas

Blagajna Anton Podbevšek Teatra, Prešernov trg 3, dve uri pred pričetkom predstave,
tel.: 07 391 78 15 oz. 07 391 78 16
in
preko spletnega portala:
https://antonpodbevsekteater.kupikarto.siCene vstopnic: 12 €; 8 € dijaki, študentje, upokojenci
Cena vstopnice imetnikov kartice Active Slovenia: 9,60 € (20% popust)

Active Slovenia © 2015.