x Active Slovenia | Kulturna ustanova Slovenska filharmonija

Slovenska filharmonija  

Ljubljana | Osrednja

Slovenska filharmonija

Slovenska filharmonija
Kongresni trg 10
1000  Ljubljana
T: 01 24 10 800
F: 01 24 10 900
E: info@filharmonija.si
W: www.filharmonija.si


map Ogled na karti

Slovenska filharmonija

Slovenska filharmonija - Academiaphilharmonicorum

Slovenska filharmonija je osrednja slovenska glasbena ustanova z 313-letno tradicijo. Odmevni glasbeni dogodki in kakovosten program so že vrsto let zagotovilo za vrhunska umetniška doživetja. Impozantna stavba Slovenske filharmonije se ponaša z elitno lokacijo s pogledom na Kongresni trg v središču Ljubljane. Tako Orkester Slovenske filharmonije kot tudi Slovenski komorni zbor, oba namreč delujeta po okriljem Slovenske filharmonije, uspešno nadaljujeta zapuščino svojih predhodnikov in uživata velik sloves z odmevnimi koncerti doma in v tujini.

Ustanovitev cademiaphilharmonicorum, predhodnice današnje Slovenske filharmonije, je bila leta 1701.Nedvomno je ta ustanovitev Ljubljano glasbeno obogatila in ji dvignilaugled. Leta 1794je bila ustanovljena Filharmonična družba (PhilharmonischeGesellschaft), ki je v svoje vrste kmalu privabila ugledne meščane. Razsvetljenstvo je tako kot književnosti in znanosti, dalo pomemben pečat tudi glasbi. Med častnimi člani najdemo ugledna imena kot so Josef Haydn (1800), Ludwigvan Beethoven (1819) in Nicola Paganini (1824), pozneje tudi Johannes Brahms (1885). Pomemben vzpon družbe se je začel leta 1856, s prihodom čeha Antona Nedv?da, izvrstnega glasbenika, ki je pridobilmlade glasbenike in na koncerte uvajal zahtevnejša dela. Množili so se nastopi znanih tujih umetnikov: violinski virtuozi Pablo de Sarasate, Fran Ond?iček, BronislavHuberman, znameniti pianisti Alfred Grünfeld, Emil Sauer, Eugen d’Albert, Leopold Godowsky, Paul Weingarten, Alfred Hoehn, pevci, med njimi Leo Slezak, orkestri z dirigenti Richardom Straussom, Berlinska filharmonija s Hansom Richterjem, münchenski Tonkünstler-Orchester s Joséjem Lassallom, dunajski Tonkünstler-Orchester z Oskarjem Nedbalom, številni godalni kvarteti (bolonjski, Rosé) itd., da naštejemo le nekatere.V sezoni 1881–1882, ko je v Deželnem gledališču deloval mladi Gustav Mahler, je nastopil kot pianist na koncertu družbe. Poseben uspeh je bila gradnja nove koncertne stavbe na kraju nekdanjega gledališča z veliko in malo dvorano. Slovesna otvoritev je bila 25. oktobra 1891.

V času vse hujših nacionalnih trenj med Nemci in Slovenci, so se začelepriprave na ustanovitev novega slovenskega koncertnega orkestra. Po dogovoru z Glasbeno matico je bil ustanovljen 23. oktobra 1908 in je dobil ime SLOVENSKA FILHARMONIJA. Za kapelnika so angažirali mladega češkega dirigenta Vaclava Tálicha, ki je v kratkem času postal osrednja glasbena osebnost v Ljubljani. Njegov uspeh pa nekaterim ni preveč ugajal, zato je Ljubljano kmalu zapustil. Ustanovitev je vsekakor pomenila pogumno dejanje mlade slovenske kulture, a je žal, zaradi nesoglasij med liberalno in klerikalno politično strujo, tudi Slovenska filharmonija zelo občutila posledice.Ker jo je podpiral ljubljanski mestni svet, so jo imeli za liberalno in ji klerikalni deželni odbor ni namenil podpore. S tem je bil za dolgo dobo onemogočen normalen razvoj slovenske glasbene kulture. Filharmonično družbo so po koncu prve svetovne vojne v novi državi hitro razpustili. Zveza godbenikov jo je sicer v začetku leta 1923 zaman poskušala oživiti in uvesti abonmajske simfonične koncerte. Dobro desetletje kasneje, so iz opernega orkestra ustanovili Ljubljansko filharmonijo, ki je do druge vojne organizirala dva redna koncerta v sezoni, v goste pa vabila znane dirigente in soliste. Z izbruhom 2. svetovne vojne so se tudi za glasbeno ponudbo začele nove razmere. Poleg opernih predstav, številnih recitalov, koncertov komornih skupin, so simfonični koncerti spet postali bistveni del glasbene ponudbe v okupirani Ljubljani. Nastal je simfonični orkester, na katerem je bila med vojno vsa teža simfoničnega programa v Ljubljani. Po končani vojnije leta 1947 na pobudo skladatelja Marjana Kozine, dirigenta Sama Hubada in muzikologa Vlada Golobanastal sklep o ustanovitvi Slovenske filharmonije. Prvi koncert novega Orkestra Slovenske filharmonije je bil 13. januarja 1948, vodil ga je španski dirigent Salvador Bacarisse v veliki Unionski dvorani. Z otvoritvijo Cankarjevega doma, leta 1982, jeSlovenska filharmonija svojo dejavnost v veliki meri preselila v Cankarjev dom, število obiskovalcev se je potrojilo, veliki simfonični orkester je nastopal v akustično primernejši dvorani, saj je postala filharmonična, za izvedbe z večjimi zasedbami, premajhna. Abonmajske koncerte Slovenske filharmonije so  skozi leta bogatili mnogi sijajni solisti in dirigenti; nastopala je na priznanih in uveljavljenih festivalih povsod po svetu, izvedla je tudi veliko turnej.Zelo odmevna je bila tudi turneja z Ano Netrebko, ki jo je naš orkester leta 2012 spremljal na vodilnih evropskih koncertnih odrih.

S Slovenskim komornim zborom, ki je bil ustanovljen leta 1991, pod okrilje Slovenske filharmonije pa priključen leta 1999, je hiša po daljšem času spet dobila vokalni ansambel, ki omogoča ne samo izvedbo Vokalnega abonmaja, ampak tudi velika vokalna-instrumentalna dela. 
Skozi leta različnih umetniških vodenj, je Slovenska filharmonija vsekakor dokazala, da je osrednja glasbene ustanova ter da je bila skozi zgodovino ključnega pomena za kulturno identiteto slovenskega naroda. Svojo kvaliteto pa je dokazala tudi v svetovnem merilu. V novo obdobje stopa z velikimi načrti, uresničila se je tudi davna želja po orglah v Veliki dvorani (načrtovanih že pred prvo vojno) ter prenovitev zgradbe na Kongresnem trgu.

V abonmajski sezoni 2014/2015 – prvi, ki jo je pripravila naša šefinja dirigentka Keri-Lynn Wilson – bomo srečali precej novih imen. Med dirigenti bodo z Orkestrom Slovenske filharmonije nastopili trenutno zelo iskani skladatelj in dirigent TanDun(Kitajska/ZDA), kakor tudi Marcelo Lehninger (Brazilija/ZDA), PedroHalffter (Španija), Ignjat Solženicin (Rusija/ZDA) in DmitrijSitkovecki (Azerbajdžan); na našem odru do sedaj tudi še nismo gostili pianistov Martine Filjak (Hrvaška) in Aleksandra Markoviča (Rusija), solistov na tradicionalnih japonskih inštrumentih Džunko Handa (biva) in TadašijaTadžime (šakuhači), sopranistk MaideHundeling (Nizozemska) in LydieTeuscher, basista ThomasaGazhelija, violončelista AlbanaGerhardta (vsi Nemčija), saksofonista Mihe Rogine (Slovenija), violinista Borisa Brovcina (Rusija) … Izmed znanih obrazov naj omenimo dirigente: Jacka Kaspszyka, Arija Rasilainenain Hansa Grafa ter soliste: Andreja Žusta (rog), Barbaro Kozelj (mezzosopran), Aleša Kacjana (flavta) in Bernardo Fink (mezzosopran).

150. obletnici rojstva Richarda Straussa se bomo poklonili tudi v drugi polovici leta 2014, nismo pozabili na 300. obletnico rojstva Carla Philipa Emanuela Bacha in 100. obletnico smrti Anatolija Ljadova, v letu 2015 pa bomo počastili tudi 150. obletnici rojstva Aleksandra Glazunova in Carla Nielsena.

Prihajajoča sezona Vokalnega abonmaja Slovenske filharmonije pod umetniškim vodstvom Martine Batič bo ponovno sestavljena iz cikla osmih koncertov.  Zvrstili se bodo ob nedeljah zvečer v Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji. Med osmimi večeri sta dva rezervirana za gostujoče glasbenike, šest večerov pa bo pripravil Slovenski komorni zbor pod različnimi dirigentskimi vodstvi (Marko Vatovec, Fernando P. Mejias, Martina Batič). Ponovno se veselimo nastopa dveh izjemnih dirigentov: starega znanca zbora Vladimirja Kranjčevi?a ter izvrstnega TőnujaKaljusteja, dobitnika nagrade grammy za najboljšo zborovsko izvedbo leta 2013. Druga dva abonmajska večera bosta namenjena gostujočim glasbenikom, prvi bo prinesel solistični pevski recital mezzosopranistke Monike Bohinec, ki zdaj deluje v Dunajski državni operi, drugega pa bodo oblikovali člani britanske vokalne skupine VOCES8. Skrbno izbrani sporedi koncertov prinašajo poklone skladateljem različnih kultur in časov. Med njimi: Gallus, Lebič, Mozart, Britten, Kjuj, Kőrvits, Ginastera, Martin? ...

V Slovenski filharmoniji se ponovno obetajo vrhunski glasbeni dogodki.


JESENSKI VPIS ABONMAJEV 2014/2015

Modri, Oranžni, Vokalni
med 1. in 5. septembrom 2014, med 11. in 13. ter 15. in 18. uro v Slovenski filharmoniji, Kongresni trg 10, Ljubljana.

Več o programu in vpisih abonmajev (Modri, Oranžni, Vokalni): 00 386 1 24 10 800, www.filharmonija.si, info@filharmonija.si, skz@filharmonija.si, Facebook profil (Slovenska filharmonija – AcademiaPhilharmonicorum) in Twitter (SFilharmonija).

SKi FunFon

Vremenska napoved

30. 12. 30. 12. 30. 12.

POP
°Cm/s

POP
°Cm/s

POP
°Cm/s


Odpiralni čas

Prodaja vstopnic v Informacijskem središču - blagajna CD (podhod Maximarketa).

Odprto vsak delovnik od 11. do 13. in od 15. do 20. ure, ob sobotah od 11. do 13. in uro pred začetkom prireditev.

Active Slovenia © 2015.